Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 23096 ggr
anebit
2008-05-19 20:07

<u>Del 1 Sjukdomar i njurar och urinorgan </u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Njurarna sörjer för utsöndringen av ämnesomsättningsprodukter som urinämnen och socker, de reglerar vatten, salt och syrabasbalansen i kroppen. Liksom levern är njurarna ett organ med flera funktioner och deltar i utsöndringen av kroppens slaggprodukter. Njurarna är en sorts filtreringsorgan

Specifikt för katten

Kattens njurar innehåller 40-50%  fler nefroner  (fitreringsenheter) än hundens. Man tror också att katten kan koncentrera sin urin bättre. Kattens njurar innehåller också mer fett än andra djurs och de ser mycket ljusare ut. De kan lagra vitamin A. Katten behöver förråd av vitamin A för den kan inte ta upp det från betakaroten som andra djur, utan måste få det från animaliska källor. Det är alltså ingen idé att ge katten morötter av denna anledning. Till sist kan katten ha mycket högre blodsocker innan man kan mäta det i urinen. Man säger att njurtröskelvärdet för socker är högre hos katt.

Sjukdomar i njurarna

kan undersökas med blodprov. Man mäter koncentrationen av vissa ämnesomsättningsprodukter som urea och kreatin. Höga ureavärden kallas uremi. Man bör också ta prov på natrium, kalium, fosfat, klor, kalcium, bikarbonat, protein och albumin.  Man tar också urinprov och tittar på förekomsten av socker och andra ämnen som inte ska finnas i urinen. Njurarna kan undersökas med röntgen, kontraströntgen och ultraljud. Biopsier kan tas.

Akut njursvikt

uppstår av olika orsaker, tex. förgiftningar, njurstenar, förgiftning med glykol eller efter  urinsten som ger urinstopp. Även uttorkning genom kräkningar, diarré eller andra orsaker kan orsaka akut njursvikt genom att blodcirkulationen i njurarna blir nedsatt. Katten blir mycket sjuk, har höga njurvärden och kan ibland inte producera urin alls. Det kan bli ett livshotande tillstånd och snabb behandling är nödvändig.

Prognos:  god vid snabb behandling, annars dålig. Permanent njurskada kan uppstå.

Pyelonefrit

är en varig njurinflammation som vanligen orsakas av E-colibakterier. Kan övergå i ett kroniskt tillstånd. Katten har smärta i njurarna och feber.

Prognos:  god vid snabb behandling.  Om kroniska njurskador uppstår är prognosen sämre. 

Glomerulonefrit 

Inflammation i glomeruli  (små kapillärnystan i njurbarken) Orsaken är ofta immunmedierad p.g.a. att antikropp/antigen-komplex fastnar i glomeruli om det finns rikligt av dem i blodet (vid svår sjukdom) eller att det bildas inne i njuren.  Drabbar katter i åldern 1 - 4 år och 75% är hankatter (kastrerade eller okastrerade)  Symtomen är att katten börjar dricka mer och går ner i vikt. Den kräks ibland, äter dåligt och har matt päls. I en del fall kan sjukdomen visa sig som vätska i buken och under huden (ödem)  Detta kallas nefrotiskt syndrom.

Prognos: medelgod till dålig.

foto:anebit

Kronisk njursvikt  

Detta är kattens vanligaste njursjukdom och en av kattens vanligaste sjukdomar.  Sjukdomen drabbar äldre katter oavsett kön. Kroniskt njursvikt är tre ggr vanligare hos den gamla katten än hos den gamla hunden. Symtomen är ett sakta tilltagande ökat drickande, nedsatt  aptit , avmagring och kräkningar samt högt blodtryck.  Det är dock inte alla katter som dricker mycket, varför symtomen kan vara ospecifika  och förrädiska. Katten börjar också kräkas oftare. Njurarna blir till slut små, knöliga och hårda. Blodbrist (anemi) uppstår ofta i slutstadiet. Urkalkning av skelettet kan också ske.  Njurarna har en oerhörd överkapacitet  och det är först när ca 75% av deras funktion är borta som symtom uppstår och man kan hitta förhöjda värden urea och kreatin i blodet.   

Den viktigaste behandlingen är ändring av kosten till "njurdiet"  Denna innehåller låga halter av protein och fosfor och ökad halt av kolhydrater, fett, vitaminer och energi.  Sjukdomen går ej att bota, endast att bromsa.  Om katten är allmännpåverkad måste den få dropp intravenöst i flera dagar, så att den mår bättre och kommer igång med att äta.

Prognos:  medelgod till dålig. En del katter klarar sig i upp till 5 år medan andra överlever bara några månader 

Fortsättning följer i del 2…..

http://hittekatter.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=25e36fdd-a7d3-4130-b745-30d66c170713

Källa: Ann-Marie Nilssons bok "Kattens sjukdomar"

Av: anebit

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('anebit'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('anebit', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-05-19

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
martdat
2008-05-19 21:29
#2

intresant artikel, ska sparas,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Hawknestgrove
2008-05-19 21:36
#3

Putt!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

MariannE11
2008-05-20 01:45
#4

intressant… intressant…..

våga vägra golf o fiskbullar   o håll dej in i  det längsta med facebook
http://juliafnulia.blogspot.com/

Denna kommentar har tagits bort.
Lena
2008-05-22 01:48
#6

Vilka bra och intressanta artiklar du skrivit Anebit! Njurproblem är ju så vanligt hos katter. Nästan alla gamla katter brukar få nedsatt njurfunktion.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
MariannE11
2008-05-26 21:42
#7

kanonbra!… läste på mej i ämnet lite mer….undrar lite över er andra som har katter som borde äta K/D mat… gör dom det?…. hur löser ni ev matproblem… min Zazza slukade i sej första burken på nolltid men sen stannade det tvärt…..just nu har jag Hills K/D.. har hört att Specific även har en… + att det finns torrfoder… men om det nu inte tänks äta den rekommenderade maten…är det då bättre att äta seniormat?… funderar lite lömskt dessutom på att kunna blanda ut K/D med "vanlig" mat….ska lägga upp min plan o inhandla i morron det jag kommer fram till…..

våga vägra golf o fiskbullar   o håll dej in i  det längsta med facebook
http://juliafnulia.blogspot.com/

Hawknestgrove
2008-05-26 21:51
#8

JA, Arne äter ju K/D. PRatar om dilemmat i en anna tråd ockås den om Fortekor. Men han gillar inte mjukmaten, däremot så gillar han tjejernas mjukmat, speceillt MJaus tetror. Under förutsättning att det inte är bullar i sås, det gillar ingen av mina. Då får man mosa sönder bullarna

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

MariannE11
2008-05-26 21:53
#9

*påminns KANSKE om något i bakhuvudet*… är det Specific som är mer som bullar i sås?…..i så fall behöver jag inte ens testa det… ska genast läsa Fortekortråden….tack Gunilla för att du alltid är pigg på att svara!

våga vägra golf o fiskbullar   o håll dej in i  det längsta med facebook
http://juliafnulia.blogspot.com/

Hawknestgrove
2008-05-26 21:59
#10

JA men även Hill´s mjukmat  ratade han oavsett bullar elelr inte bullar. Fick även prova specific, men det var inget han ville ha, tyvärr.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

cora
2008-05-28 20:42
#11

Intressant artikel om kattens njurar och urinvägar…..

anebit
2008-07-13 16:45
#12

puttar upp eftersom det är en gammal herre på 20 år som äter dåligt och magrat i en tråd……

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Sidentass
2008-07-13 19:35
#13

Mycket intressant och bra skriven artikel!

Annons:
Upp till toppen
Annons: