Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 28694 ggr
johnnys girl
6/21/08, 8:28 PM

Varför ska man omhänderta en skyggis?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För varje skyggis som omhändertas räddas hundratals katter i kommande generationer från att födas till ett liv i svält och misär. Det finns många myter om skygga katter. Med denna artikel vill jag berätta om mina egna erfarenheter och funderingar kring detta ämne. Förhoppningsvis lyckas jag slå hål på några av myterna.

  Det finns enbart ett fåtal katthem i landet som tar emot och socialiserar skygga och förvildade katter. Skälet till att man inte tar emot skygga katter kan naturligtvis variera, många gånger är det ett ekonomiskt eller praktiska beslut som ligger bakom. Katthemmen har ständig brist på pengar och är alltid överfulla. Dagligen tvingas man säga nej till katter i nöd. Att då ta in en skygg, förvildad katt som tar stora resurser i form av plats och tid är mer än vad hemmen mäktar med. Under den tidsperiod det tar att socialisera och omplacera en skygg katt skulle man istället kunna hjälpt sex-sju sociala tama katter. Ett svårt moraliskt dilemma som man måste ha all respekt för. Men många katthem tackar nej till skyggisar på grund av okunskap. Det finns många fördomar och myter om skygga katter och okunskapen är stor bland såväl katthemmen, veterinärer och ett stort antal personer som arbetar med djurskydd.

Några vanliga myter och fördomar om skygga katter.

·               Det går inte att få dem tama

·               De är inte rumsrena

·               Vildkatter

·               En katt måste ha haft mänsklig kontakt före sex veckors ålder för att kunna bli tam

·               Aggressiva mot människor och andra katter

·               Det är djurplågeri att fånga in en skygg katt och försöka socialisera den. Det mest humana är att avliva den

När jag köpte en fälla av märket Lotin följde det med en bruksanvisning som gjorde mig alldeles bestört. Enligt den kan man lätt avgöra om det är en vildkatt eller tamkatt man fått i fällan genom att studera kattens beteende. En vildkatt grips av panik, kastar sig handlöst mot fällans väggar, fräser, morrar och gör utfall när man närmar sig, medan en tamkatt sitter snällt och lugnt och väntar på att bli utsläppt. Vidare rekommenderar fällans tillverkare att vildkatter bör avlivas, är man osäker ska man sätta på sig handskar och peta in fingrarna genom nätet för att se hur katten reagerar. De här råden är ganska typiska för hur det stora flertalet ser på katter, men visar en skrämmande okunskap och det gör mig förtvivlad att tänka på hur många som följer dessa råd.

Jag har vid detta laget fångat in ett stort antal katter och kan med bestämdhet säga att det aldrig går att avgöra direkt om en katt är skygg eller tam. De allra flesta, skygg som tam grips av panik och kastar sig handlöst fram och tillbaks. Många morrar och fräser inledningsvis, men när de väl släppts ut och lugnat ner sig lite är de världens gosmaskiner, hur tama och sociala som helst. Andra sitter helt lugnt, men visar sig i efterhand vara riktigt skygga. Det går aldrig ett avgöra direkt om en katt är tam eller skygg. Och vilken katt blir inte stressad av att fångas in och en vilt främmande människa sticker in fingrarna och börjar peta på den. En katt som varit hemlös en tid blir snabbt förvildad och beter sig som en riktig skyggis, men efter några veckor kommer minnena tillbaks och de återupptäcker hur mysigt det kan vara med människor.

Som exempel skulle jag vilja berätta om min Johnny. När han fångads in hade han varit hemlös länge, han var rejält förvildad och i ett eländigt skick. Han var så illa däran att han fick åka omgående till djursjukhuset.

Johnny, nyinfångad

Veterinären som tog emot honom hade en attityd som tyvärr ar alltför vanlig hos många veterinärer. "Ska ni verkligen kosta på honom vård? Sådana där "vildkatter" är inget att hålla på med, de blir ändå aldrig tama".

Som tur var lyssnade ingen på veterinären och Johnny fick flytta hem till mig. Första tiden var han ganska skygg, jag fick inte klappa honom, men efter någon månad i ett riktigt hem kom minnena tillbaks och Johnny visade vilken underbar familjekatt han en gång varit.

Katten som inte kunde bli tam

Vildkatter

Veterinären kallade Johnny för vildkatt, en vanlig benämning på skygga katter som används lite slarvigt av de flesta. Men det är viktigt att poängtera att detta inte är några vildkatter, det är vanliga huskatter, precis som Pelle, Murre och Snurran som bor hemma dig. Enda skillnaden är att de haft oturen att födas utomhus eller blivit hemlösa och förvildade.

Vildkatten är en helt annan art som fanns i Sverige för 3000 år sedan. På grund av det kalla klimatet försvann den söderut och idag lever den i södra och mellersta Europa. En riktig vildkatt väger mellan 3,5-10 kg och är alltid gråtigrerad.

Europeisk Vildkatt "Felis Silvestris"

Jag tycker att det är viktigt att fundera över språkbruk. Ord är oerhört värdeladdade. För mig och de flesta andra har ordet vildkatt en negativ klang. Jag skulle absolut inte vilja ha en vildkatt hemma och ser framför mig en aggressiv best som river hela lägenheten. Därför tycker jag att det är pedagogiskt viktigt att undvika ordet vildkatt. Detta är skygga och förvildade huskatter, ingenting annat.

De går aldrig att få tama

Erfarenheten säger att det inte är sant. Det finns otaliga exempel på motsatsen. Men det kräver arbete, tålamod, kunskap och kärlek till katten. Sedan tar det mer eller mindre tid. För somliga går det på ett par månader, för andra tar det betydligt längre tid. Men - Det finns inga hopplösa fall. Bara mer eller mindre svåra.

O´Malley utomhusfödd kille som var rejält svårflörtad på Katthemmet.

O`Malley efter ett halvår i sitt nya hem. Får aldrig nog av gosa

De är inte rumsrena

En vanlig fördom är att utomhusfödda katter inte är rumsrena. Jag har stött på väldigt få utomhusfödda katter som inte skött lådan. När de kommer inomhus är allt främmande för dem; golv, möbler, tyger. Det enda som är som förut är sanden i lådan. Sand finns det även utomhus. För katten är sanden i lådan det som känns tryggt. Något man känner igen och vet hur det används. Inledningsvis kan det hända en olycka om katten är rädd och lådan står långt bort. Den vågar helt enkelt inte gå till lådan. Det är snabbt avhjälpt genom att ställa lådan intill katten.

Skygga katter är aggressiva.

En katt är inte aggressiv om den inte är svårt sjuk eller trängd. Att katten morrar, fräser eller gör utfall beror på att den är rädd. Så länge man respekterar katten och inte tränger in den utan möjlig flyktväg så kommer katten inte att anfalla. Hellre fly än illa fäkta är kattens filosofi. Jag har träffat otaliga skyggisar men aldrig någonsin blivit anfallen. Skygga katter är inte elaka eller aggressiva, de är bara rädda.

Gilbert och Gwynneth. Båda har idag hem och är fullt tama.

Många av dessa katter lever i kolonier med andra katter och är vana att ha katter omkring sig. De har oftast mer social kattkompetens är de flesta av våra tamkatter. Sedan kan det ibland förkomma revirstrider, men det förekommer även mellan tama katter och innebär inte att en skygg katt skulle vara farlig för andra katter. Snarare tvärtom eftersom de är vana att leva i en kattgrupp.

Hur gör man då för att få en skyggis tam

Jag önskar att jag hade en patentlösning att servera, men tyvärr fungerar det inte så enkelt. Alla vet att katter är individer med olika behov. Det gäller att hitta vad som fungerar bäst på just den här katten. Hitta kattens akilleshäl. Det kan vara godis som räkor eller kyckling, eller lek. Somliga kan inte motstå ett snöre eller en vippa. Vippan är en utmärkt leksak. Man kan passa på att stryka katten över kroppen i leken så vänjer den sig vid beröring. Även en laserpekare kan vara en god hjälp för att locka katten till att komma närmare.

Det finns ändå några goda regler att hålla sig till. Man måste arbeta med katten. Varje dag!  Det går inte att lämna katten ifred och tro att den ska bli tam av sig själv, för det blir den inte. Den kommer inte självmant till dig. Det gäller att hela tiden försiktigt utmana kattens gränser, sakta bit för bit. Att första gången sticka fram handen till en skygg katt kan ofelbart resultera i en snyting. Och det gör ont. Ett tips kan vara att skaffa en klapp-pinne. Förslagsvis en elementpensel som är en pensel på ett långt skaft. Med den kan man försiktigt klappa katten och på så vis vänja den vid beröring. Efter ett tag slappnar katten av och njuter av att bli smekt av penseln och då kan man försiktigt byta ut penseln mot handen.

Lek med katten, muta med godis så lär den sig att händer inte är farliga. En social och tam katt-kompis kan vara bra att ha som stöd och förebild för en liten skyggis. Men som sagt, ge katten tid och hitta vad som fungerar för just den här katten och det viktigaste av allt; Älska den för det den är!

Det är synd om katterna och det mest humana är att avliva dem.

Är det synd om katterna? Ja, säger jag. Absolut. Det är fruktansvärt att se en skygg katt som förtvivlat kastar sig mot väggarna i panik för att komma ut eller den som bara ligger och trycker, darrande i hela kroppen och hoppas att man inte ska se den. Det gör ont i hjärtat att se dem i det tillståndet. Då är det synd om katterna. Men man ska inte glömma bort att den värsta paniken lägger sig relativt snabbt och efter ett par dagar börjar katten acklimatisera sig i sin nya omgivning. Den värsta paniken är borta.

Marley, nyrakad och rädd på Katthemmet

Marley älskad familjemedlem i sitt nya hem.

Många katter blir tama efter några månader, medan det tar längre tid för andra. Det här är en oerhört stressande period i kattens liv, men om man ser det i ett större perspektiv så blir en katt femton-tjugo år gammal. Då är det ändå en relativt kort period av kattens liv och jag är övertygad om att om man kunde fråga katten så skulle den tycka att det var ett billigt pris att betala för att slippa bli avlivad eller gå under av svält och kyla.

Vari ligger vinsten att ta hand om en skygg katt när man istället kan hjälpa fem-sex tama katter på samma tid?

Menar vi allvar med att vi vill minska antalet hemlösa katter kan vi inte lämna de skygga och förvildade katterna åt sitt öde och om alla vänder dessa katter ryggen, vem ska då hjälpa dem? Men största vinsten av allt:

För varje skygg katt som omhändertas räddas hundratals katter i kommande generationer från att födas till ett liv i misär

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Annons:
Destany
6/21/08, 9:03 PM
#1

jätte bra skrivet..=)

brutt
6/21/08, 9:05 PM
#2

Gud så bra artikel du har gjort och jag hoppas som du att verkligheten angående skygga katter kommer att segra.

Tack för artikeln den är mycket värd.

trekatter
6/21/08, 9:18 PM
#3

Mycket bra skrivet, en Eloge till dig

Ledin
6/21/08, 10:03 PM
#4

bra skrivet är så fin att läsa alla lyckade skyggisar som blir kelgrisar å njuter av att aldrig mera behöva frysa om sina tassar. Vi har en som snart ska flytta ifrån oss hon var rädd men nu är hon en liten grisekisse som dreglar så skönt tycker hon att det är att bli klappad. hennes favvo lek är att hon sitter i trappen o jag gömmer mig under trappstegen så kör vi lite tittut :) efteråt e det kel som gäller det var det första stället i hemmet man kunnde klappa henne på i trappen :) så har hon alltid tyckt att det e ett bra ställe man ser mycket där vem som kommer o går vad man gör i köket å vad man gör uppe ja koll på allt nästan.

Jenna-Gun
6/21/08, 10:37 PM
#5

Tack för den braiga artikeln.

Klart man ska ge en skyggis

möjlighet att leva ett tryggt liv.

Kram Jenna

marieborg
6/21/08, 11:14 PM
#6

Toppenbra artikel Ewa!

Jag har aldrig ångrat att vi tagit hand om våra "skyggisar" Vilda, Pärlan, Smokey och Lotus!

Annons:
Bigless
6/21/08, 11:25 PM
#7

Jättebra artikel.

Kat08ja
6/21/08, 11:33 PM
#8

Jättebra artikel. Mycket bra skrivet =)

missempty
6/21/08, 11:33 PM
#9

En underbar artikel! Jag som vurmar för skyggisar blir glad för sånt här! Kanonbra!

karins
6/21/08, 11:47 PM
#10

Mycket bra artikel!

Sidentass
6/21/08, 11:50 PM
#11

Helt underbar artikel med talande bilder därtill!!

Den är värd att läsas många gånger om:-)

torgerd
6/22/08, 12:14 AM
#12

Bra artikel, mycket bra med bilderna också där man verkligen kan se skillnad på katten.

Lena
6/22/08, 2:02 AM
#13

Den här artikeln är mycket välkommen! Tyvärr finns det, som du skriver, massor av myter och feluppfattningar när det gäller skygga katter vilket gör att de i allt för många fall inte ens får chansen. Det sorgligaste är att det råder sådana missuppfattningar även bland veterinärer och katthem.

Gilbert och Gwyneth påminner om Piteå-bröderna som vi har adopterat. De var nästan lika blyga när de kom men nu är de med oss hela tiden.  Inte knäkatter, men vill gärna bli klappade och är nyfikna på allt som händer.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Engla
6/22/08, 2:14 AM
#14

Artikeln är så himla bra! Och väldigt lättläst. Inga svåra eller kosntiga saker. Bra jobbat!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Issa
6/22/08, 2:15 AM
#15

Jättebra skrivet! Tack!

emjon
6/22/08, 11:32 AM
#16

Du belyser allt väldigt bra i artikeln och jag hoppas för katternas skull att attityden skulle ändras. Tror ändå att så länge det finns så mycket tama katter som behöver hjälp så ökar inte skyggisarnas chanser nämnvärt.

Det beror nog också mycket på de personer som kommer till katthemmet. De flesta har ju bestämt sig för att de vill ha en kelig och kramgo knäkatt. Sedan är de de med lite mera öppet sinne som går runt och kollar för att hitta just sin katt.

Vi har ju tre skyggisar hemma och omständigheterna har varit 3 olika .Man kan säga att ödet spelat stor roll och hur kissarna hamnat hos oss. 

Skulle aldrig byta bort mina skyggisar för alla pengar i världen dom ger så mycket bara av att finnas till.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

kbo3
6/22/08, 6:09 PM
#17

Väl skrivet och lätt att förstå även för dem som inte är så hemma i kattvärlden. Man skulle önska att den nådde dem som verkligen behöver läsa den, till exempel fördomsfulla veterinärer och ovetande människor som tar en unge bara för att jobbarkompisens katta fått en kull.

Men det nyper i hjärtat när jag ser Snygg-Johnny. Så stor och fin han var. "snyft"

anebit
6/22/08, 10:51 PM
#18

Tack Eva för en toppenartikel.  Så lärorik om skyggisar… Önskar bara att dom som verkligen behöver kunde läsa detta…..

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Hennum
6/23/08, 2:35 PM
#19

Vilken otroligt bra artikel! Den här borde alla människor läsa.

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Texas2
6/23/08, 3:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Först välskrivet om de som ingen röst har.

Hösten 2006 bestämde jag att omhänderta en "kattkolloni". Uppgiften var inte lätt, stor vana av tamkatter men ingen av "skyggisar". Vi lurade in tio katter i en glasveranda och fångade dem en och en i transportburar. Det var tre vuxna honor och sju ungkatter på ca 4 månader. Katterna hade blivit matade av boende i området men naturligtvis var de sällan eller aldrig mätta. Vi for iväg till vetrinär som jag förberett på att det skulle komma katter som behövde vård. De vuxna blev kastrerade, vaccinerade och avlusade, avmaskade. Kattungarna blev avlusade,avmaskade, vaccinerade. De vuxna honkatterna fick ett eget rum där de kunde lugna ner sig. Ungkatterna fick ett stort rum där de fick finna sig till rätta. Bästa tid var kvällar då katterna var nyfikna och pigga på bus och go mat.

När de första fyra ungkatterna flyttade tre månader senare hade även de hunnit bli kastrerade. Tillsammans med katterna medföljde en presentation av vardera katt. Dessutom skrev jag kontrakt. Ett år senare hade jag funnit hem till kisarna. Roligt att de tre vuxna honor fick samma hem på landet där de kunde vara ute utan risk för trafik.

En vuxen hona och hane blev kvar, gick inte in i kattfälla blev mycket misstänksamma. Hösten 2007 fick vi även in de sista  vuxna katter och deras kattungar ca 3 månader. De vuxna fick ett hem tillsammans på landet naturligtvis kastrerade, vaccinerade, öronmärkta. Ungkatterna var sju till antalet. Påsken 2008 hade samtliga katter från denna kolloni fått ett värdigt liv.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det ger så fantastiskt mycket att ge en hemlös katt ett gott liv, tam som skygg. Det är de skygga katterna som allt för få vågar ta sig an. Har man bestämt sig, och ägnar katterna tid  och tålamod kommer även de att våga visa vilken underbar personlighet de har. 

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Våga och Vinn! Glad

Annons:
johnnys girl
6/23/08, 4:05 PM
#21

Hej Alla och tusen tack för alla snälla lovord om min artikel. Jag blir så glad att ni tyckte om den. Har haft den länge i min mentala byrålåda, men inte haft tid/ork att sätta mig och skriva förräns nu.

Texasz Vilken fantastisk berättelse. Det var modigt att ta sig an en hel koloni på egen hand. En eloge till dig.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

majvi
6/23/08, 9:28 PM
#22

Jag har flera skyggisar hemma där en del inte vill bli klappade eller gosade med.De har  bott hos mig i flera år nu och dels är de flera och då är det svårare att få dom tama och sen har det kommit akuta katter och kattungar emellan kan man säga.

De vill inte bli klappade, men de ligger helt avslappnat på sängen och på klösmöblerna, de äter godis ur handen på mig- även om en av dom helst vill tassa till min hand så att godiset ramlar ner på golvet och de leker gärna med mig. De leker gärna med leksaker också och Majas favorit just nu är klöver som jag råkar dra in.Maja var den mest aggressiva katt som veterinären hade stött på -och Maja var bara en av många skygga katter som veterinären kastrerade mm- men hon försvarade sina adopterade kattungar och så är hon lågrankad .Det har hänt några gånger att min mamma har varit till stugan och glömt bort att hon inte fick öppna fönstren men dessa katter har inte rymt så nog tror jag att de trivs.

Att leka med dessa katter eller se dom leka själva är mer underhållande än det mesta på TV nu.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Simson
6/23/08, 11:36 PM
#23

Underbar artikel Johnnys Girl!! Med de talande bilderna blir det än mer tydligt!

Det är så otroligt olika hur de skygga reagerar. Har varit med på katthemmet och blivit "varnad" över att "den katten är så rädd" "hon attackerar". En stund senare har denna katt legat i händerna och somnat! Så olika från katt till katt. Men vad det ger känslomässigt!!

-> Kastrera och id-märk <-   \>^..^<   CatCrazyLady

evamojje
6/24/08, 1:00 AM
#24

Toppen bra skrivet Ewa :-)

Har ju själv skyggisen Mette hemma som har varit extremt svårflörtad och bitit och boxat med tassarna samtidigt som hon fräst högt.

6 månader senare så e hon fortfarande skygg med andra människor men med mig är hon en riktig kelgris *s*

Så visst finns det hopp för alla skyggisar allt som krävs är en massa tålamod och kärlek samt förståelse för katten.

Kolla in filmen på Mette kelgris

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.

 

 

 

Kurran
6/24/08, 1:27 AM
#25

Jag har iaf lyckats att få en skygg katt mycket tillgiven. Vi hittade av slump Oden på en gård i en Dalaby. Oden som var blind hade aldrig fått vistas inomhus, dvs under cirka sju år hade han tvingats bo helt utomhus året runt. Efter en massa turer lyckades vi få ta hand om katten. Väl hos veterinären konstaterades att det var mycket högt tryck i ena ögat som opererades bort. Till att börja med ville han inte komma när mig.

Efter ett kvartal hos mig tordes Oden gå nerför trappan men bara om jag var ensam hemma. Nu finns han för det mesta i närheten av mig och sitter då och kurrar.

Hawknestgrove
6/24/08, 1:32 AM
#26

Så gosigt!!!!1

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Thesslund
6/30/08, 2:46 AM
#27

Intressant, bra och underbart att det finns människor som du Glad

Annons:
Leffe
6/30/08, 2:49 AM
chrisse-77
6/30/08, 9:38 AM
#29

Min Lisen var mycket skygg i början, men sakta men säkert så har hon blivit så gosig och kelig så jag håller helt klart med. Jag har dessutom sett många "vildkatter" på landet som vi inte fått komma nära i början . Men efter mycket lock och tålamod så har de blivit riktigt tama och keliga. :)

hanna64
6/30/08, 9:11 PM
#30

Mycet bra skrivet Glad

Något som alla borde läsa

sugar
6/30/08, 10:34 PM
#31

Jättebra artikel som många borde ta del av.

Modigt att ta hand om en koloni vid ett tillfälle.

Jag tog hand om två kattungar ur en koloni på 7 katter. Dessa katter lockades in i en farstu.De flög i väggar  och upp i taken. Endast de två jag har kunde fångas vid det tillfället. Jag hade ingen erfarenhet av skygga katter. Den ena lilla katten var redan från början mycket nyfiken. Den andra satt bakom ryggen på sin bror hela tiden. I dag, efter två år är det tillgivna underbara katter som pussas och sitter eller ligger i knät.

Resten av de sju katterna tog ett extra år att fånga in.Då hade syskonen till mina katter fått ungar. Resten av kolonin togs med fällor förra året. De vuxna kastrerades och placerades ut efter rehablitering på samma ställe och matas där. Samtliga kattungar kom till varaktiga hem.

För två år sedan kastdes en vit katt med svart svans ut ur en bil här hos oss. Vi hade redan en långhårig katt som kom och åt fågelmat. Vi satte ut mat i stallet. Katterna var mycket skygga. de visade sig nästan inte. Men maten gick åt. .Min man sa hela tiden det är en korthårig blå katt med vita tassar. Jag blev arg varje gång och och sa bestämt: kan du inte se skillnad på en långhårig eller korthårig blå katt?  han tjatade hela vintern om en korthårig blå katt med vita tassar.Jag trodde inte min man. Våren 2007 står en korthårig blå katt med vita tassar utanför dörren som stack när hon såg mig.Våren 2007 hade vi plötsligt kattslagsmål mella två vita katter en med svart svans den andra bruntigre svans. Den vita katten med svart svans kallade vi för Tusse. Till slut kunde vi klappa Tusse. Han hade stora varbölder på sitt framben. Jag medicinerade honom.

I dag är Tusse en älskad innekatt här hos oss. Det är en knäkatt . Han slänger sig i vilket knä som helst. Rumsren, han vässar klorna på klätterställningarna. Tassen hade ett benbrott

Hur gick det för de blå och den vita med bruntigre svans? Den sistnämnda var aldrig skygg från början men en riktig bråkstake. Han strövade omkring och slogs överallt. Ingen kändes vid honom. Alla ville bli av med honom. Så han togs till vet för kastrering Id-märkning och vaccination. Han döptes till Måns.Tyvärr slåss han fortfarande. Han tål inga andra katter. Han får bo som utekatt. Han är vår trädgårdmästare och bjuder oss på dagliga ransoner av möss och mullvardar. Mot oss är han tillgiven. Han sitter gärna i knät när vi är ute. Måns går efter oss överallt. Mig väntar han ut.

Den långhåriga katten försvann. Men den lilla korthåriga blå med vita tassar visade sig vara en hona.Hon har varit här i två år och är mycket skygg.Hon skriker mot andra än oss och gömmer sig. Vi har henne i en stor utegård, vi vet inte om det är Måns som hade slagit henne innan jul. Hon var blodig i munnen ,gallskrek och sprang efter min man. Det var vid det tillfället hon fick bo i utegården. Vi kan klappa henne. Hon spinner och springer runt våra ben. Tyvärr har vi inte hittat någon som saknar henne.

Tezza
7/1/08, 4:39 PM
#32

Väldigt bra skriven artikel, tack för den!

Bumbis
7/7/08, 1:52 PM
#33

Tack johnnys girl för den här artikeln! Glad

Skyggisar ligger mig väldigt varmt och hjärtat och skulle aldrig tänka mig att ta hand om en "lättplacerad" katt när det finns så många "oönskade" katter som aldrig får en chans!

Jag är så trött på alla katthem som säger sig inte ha plats och resurser för skyggisarna utan istället tar in omplaceringskatter som redan är kastrerade och åtgärdade. Omplaceringskatterna är ägarnas ansvar, inte katthemmens. Katthemmen ska vara till för de som farit mest illa och som är i störst behov av hjälp!

Jag är även trött på de som tar för givet att bara för en katt visar sig rädd ute så är det en "vildkatt", eller katthem som vägrar ta in katter som är fångade i fälla, för de inte är "tama". Ett sådant resonemang tyder bara på okunskap och rädsla. En katt som visar sig skygg ute behöver inte alls vara det när den kommer in i tryggheten och värmen. Har ni ens tänkt på att det kan vara en innekatt som trillat ner från en balkong och är efterlyst sedan en tid? Inte konstigt den visar sig rädd ute…

Ni som aldrig gett en "oattraktiv" katt en chans vet inte vad ni går miste om. Det finns ingen härligare känsla än när en skygg katt för förtroende för människor igen. Det är värt ALLT!

Vem ska föra de hemlösas talan om inte ens katthemmen/djurföreningarna gör det?

Lena
9/8/08, 10:55 AM
#34

Puttar upp denna mycket viktiga artikel.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Ankie
9/8/08, 4:00 PM
#35

Men du denna artikel skulle sändas till hoppet,

i förhoppning att kanske ändra attityd hos någon…

catfoot
9/8/08, 9:24 PM
#36

#35Hmmmmmmmmmm…..tror du det??

Ditt hem är där din katt är.Kyss

OT/Snyggt ....

anette5
10/28/08, 9:26 PM
#37

Hejsan mitt namn är Anette. Jättebra artikel, har

själv tagit hand om en skyggis, fångade henne i en kattfälla i April i år. Har jobbat med henne dagligen, vi har kommit långt hon och jag,

springer omkring i huset och kuttrar, kommer fram och nosar på min hand leker med olika kattleksaker kommer när jag kallar på henne,

kan klappa henne lite på ryggen när vi leker.

Min skyggis är en vit svart orange sköldpaddshona,

hon heter Smulan det finns även fyra

tamkatter i huset.

MaalinF
7/23/09, 11:02 AM
#38

Puttar denna artikel!


 

 

mymlanbus
7/25/09, 11:19 AM
#39

Tack johnnys girl för en toppenartikel :)

Jag har ju lilla Mamsen här hemma, numera är hon inte lika otrygg med oss här hemma, ibland får man klappa henne och hon är med oss i lägenheten… hon är helt underbar! Vilken bonus när hon kommer och möter mig när jag kommer från jobbet och dessutom vill bli klappad. Allt är på hennes villkor, det är magiskt med skygga katter :)

Lena
7/25/09, 1:07 PM
#40

Jepp det här är en mycket läsvärd artikel! Här kan man lära sig mycket viktiga och bra saker! ;)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

grundig
7/25/09, 1:42 PM
#41

man blir berörd när man läser  . sätter gärna upp den på hoppet , men vi får ta hänsyn till att vi är väldigt få som jobbar på hoppet just nu och vi hinner helt enkelt inte med om man ska hårddra på det , ekonomiskt är det väldigt illa i dagsläget så vi läre dra ner antalet katter och få ut så många som möjligt för att ekonomin ska gå ihop och vi kan ta nya tag och jobba vidare =)

hade vi möjlighet att ta emot (vilda) katter skulle vi göra det , men hoppet rullar med endast 5 aktiva personer just nu och vi har massor att göra  vissa brinner för det ( är själv inne på 8 dagen) vissa vill ha bort hoppet för vi sysslar med både det ena och det andra och enligt (kattvänenr) kommer hoppet lägga ner vilket inte är sant  vi har en svacka men är nog som alla andra katthem både i arbetskraft och ekonomiska

men en vacker dag så kommer allt ändras =) jag jobbar där ute för katternas skull  inte människornas skull

Medarbetare på hoppet

Annons:
Zingon
7/25/09, 3:29 PM
#42

Tack för en underbar artikel!!!!

MaalinF
7/25/09, 3:42 PM
#43

Jag tackar johhnys girl för tillstånden att få lägga ut artikeln på Kattstatusbloggen.


 

 

Dagoe
7/25/09, 3:47 PM
#44

#41 Man kan jobba med Trap Neuter Return när det gäller förvildade katter, man behöver inte vara många för det. Oftast kan de som matar katterna från början hjälpa till med vakta fällor o.d.

Lena
4/25/10, 4:59 PM
#45

Aktualiserar just nu några äldre artiklar som vi har i vårt arkiv. Artiklar som denna som är mycket läsvärda.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
4/25/10, 6:01 PM
#46

Underbar artikel!!!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

huskatt08
4/25/10, 6:24 PM
#47

Kanonbra artikel.

Den kommer jag rekommendera vidare.

[sarasvati]
4/25/10, 7:44 PM
#48

Strålande artikel! och mkt talande bilder. Behöver verkligen spridas!

Har erfarenhet av infångade utefödda ungkatter som gått från fräsande knyten till världens gosbollar, fr ngr veckor el månader till framemot året har det tagit … med inledande ensidiga konversationer och ögonknipanden liggandes på badrumsgolvet. Det är det värt!! Any day! Hur kan man hjälpa till att sprida artikeln där den bäst behövs?

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Lena
6/16/13, 10:33 AM
#50

Puttar upp en intressant artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

KattkoloninBotkyrka
9/3/13, 10:29 AM
#51

Underbar artikel 🌺

~~Hemlösa Katter i Nöd~~
www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka

[eskils]
9/3/13, 10:46 AM
#52

Verkligt bra artikel! Borde vara obligatorisk läsning för alla Länsstyrelser och katthem som inte är No-kill, t ex Djurskyddets katthem. 🌺

Lena
9/3/13, 5:58 PM
#53

#52 Exakt!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
9/3/13, 11:33 PM
#54

#52 + #53 Instämmer!

Riktigt bra artikel. Borde klistras.

Alexej
9/3/13, 11:59 PM
#55

En av mina favoritartiklar!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Maria P.
9/4/13, 6:44 AM
#56

Bra artikel! 🌺
#52 Instämmer.

Paddan88
1/13/14, 2:42 PM
#57

Oj vad bra artikel och vettig läsning! Den förtjänar en liten puff. Ska själv skaffa en fd skyggis innom kort så det här var lärorikt.

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?

Lena
3/1/14, 11:19 AM
#58

Aktualiserar denna artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Mari
3/2/14, 9:21 AM
#59

Vart har bilderna i artikeln tagit vägen? Bra artikel i övrigt :-)

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Lena
3/2/14, 12:30 PM
#60

#59 Det var märkligt! Bilderna fanns ju i artikeln igår när jag aktualiserade den.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
3/3/14, 2:26 PM
#61

Finns inga bilder nu heller 🤔

Medarbetare Hittekatter iFokus

johnnys girl
3/3/14, 5:06 PM
#62

Det är jättekonstigt. Det värsta är att jag är osäker på om jag kan hitta på alla bilder igen. Har haft några datorhaverier sedan artikeln skrevs.

Ska rota lite i gömmorna, så håll tummarna. Utan illustrerande bilder blir artikeln lite tandlös

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Annons:
Mari
3/3/14, 9:45 PM
#63

Nu ser jag ramar runt bilderna iallafall, sist jag skrev så visades inget alls, inte ens mellanrum så som det är nu. Kanske bara är iFokus som bråkar?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Katthemsmatten
3/4/14, 11:22 AM
#64

#63 Gör samma iakttagelse. Spelar heller ingen roll vilken webbläsare jag använder. Inga bilder. Tidigare har iFokus hävdat att det inte är några problem att läsa iFokus om man använder Chrome. Många av de problem jag har med att se avatarer och bilder i trådar senare än inlägg 3 försvinner med Chrome men i det här fallet hjälper det inte.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
3/4/14, 5:33 PM
#65

Det är troligen något annat fel som har att göra med att artikeln är skriven i en äldre version av iFokus.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
4/27/14, 1:50 AM
#66

Puttar för denna superviktiga artikel (med el utan bilder), och många tänkvärda inlägg därtill! ❤️

Upp till toppen
Annons: