Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 52811 ggr
Lena
2009-04-19 17:52

Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Katter är väldigt renliga djur och när de bajsar eller kissar utanför lådan så finns det bakomliggande orsaker till detta. Deras beteende är en signal om att något är fel, och det är viktigt att ta reda på orsaken bakom och rätta till den.

Många kattägare reagerar med ilska och irritation och beskyller sin katt för att vara elak och beräknande när de gör detta och använder uttryck som att katten "protesterar", men det är fel. Katter fungerar inte på det sättet som människor gör. En katt har inte förmågan att tänka: "Mattes nya kille gillar jag inte så nu tänker jag bajsa i hans säng". "Bara för att jag inte fick som jag ville så kommer jag att kissa i den nya soffan för att ge igen". Den sortens beräknande handlingar och tankar är mänskligt och inte något som katter har förmåga till.  

Många kattägare tycker att det är tröttsamt när katten inte går på lådan som den ska, och om problemet fortsätter under längre tid utsätts relationen till katten för stora påfrestningar. Många katter avlivas pga av det här problemet. Och de kattägare som är mest benägna att lösa beteendeproblem med avlivning är de som förmänskligar sin katt och hävdar att katten "protesterar", "jäklas" "är elak" mm. De tar kattens beteende personligt och det försvårar för dem att vilja försöka hitta en lösning på problemet.

Kattbirma.jpg

Åtgärder:

Veterinärbesök

Katter som har ont i magen (lös mage, hård mage, gaser) kan bajsa utanför lådan pga av att de förknippar det onda med just kattlådan. Katter som kissar utanför kan ha någon sjukdom som måste uteslutas innan man går vidare med åtgärder. Urinvägssjukdomar gör att katten kissar utanför, men även andra kroppsliga sjukdomar kan yttra sig i att katten kissar utanför.

Kastrering

Katter som är fertila, både honor och hanar, markerar genom att kissa och bajsa utanför lådan. Det beteendet försvinner i samband med kastrering. Katter behöver inte vara könsmogna för att kastreras.

Lådor med huv och lucka

Många katter tycker inte om lådor som har huv och lucka. Dessa lådor känns för trånga att röra sig i och de får inte det utrymme de behöver för att krafsa ordentligt. Lådorna gör också att det blir instängt och luktar väldigt illa. Katter som reagerar på dessa lådor kan klara av att gå ibland på lådan och ibland sätta sig utanför. Beteendet upphör om man tar av huven på lådan, eller skaffar en större låda.

Strö, kristaller och pellets

Katter har känsliga trampdynor, och att gå på pellets eller kristaller är för många katter obehagligt. Det kan medföra att de istället väljer att gå utanför lådan. Många katter klarar av att gå ibland på låda som är fylld med pellets eller kristaller, och ibland utanför. Det betyder inte att de går utanför för att jäklas med sin ägare, det betyder snarare att de tvingar sig att gå på lådan de gånger de gör det.

Om man som kattägare vill undvika sand, så finns det andra material man kan prova. Cat's Best Öko-plus (träbaserat klumpbildande strö), World's best cat litter (majsbaserat klumpbildande strö) och även någon sort som är baserat på potatisstärkelse. Det finns dock katter som inte gillar dessa heller, men det räcker för många katter då det ger bättre krafsmöjligheter än grov pellets.

För få lådor

Kattbeteendevetaren Vicky Halls pratar om regeln "En låda per katt plus en extra". Det gäller hem där flera katter samsas om lådorna. Denna regel är särskilt viktigt när man redan har en katt som sätter sig utanför lådan. Många katter går gärna inte på lådan direkt efter en annan katt pga av lukten. Det kan också handla om att lådan är upptagen när de är nödiga, och de väljer då ett annat ställe. Hierarkin i gruppen kan också innebära att en ranghög katt bestämmer när de andra katterna ska få gå på lådan, vilket man kommer förbi genom att ge katterna flera möjligheter att använda lådorna genom att ha dem utplacerade på flera ställen i hemmet där katten kan känna sig trygg och få vara ifred. Det är också viktigt att ge katterna möjlighet att ha nära till lådan, och då måste man ha flera utspridda. Det är särskilt viktigt i hem med nyinflyttade kattungar.

I flerkattshem kan det vara så att en katt kan tycka att en del katters kiss är ok, men andras inte: "Jag kan gå på lådan efter Sotis, men jag kan faktiskt inte bajsa om Plutten redan har kissat där". Det finns väldigt många variabler till om en låda för tillfället duger åt en katt eller inte, och man kommer åt problemet genom att erbjuda tillräckligt många lådor på trygga platser i hemmet. Har man för få lådor i hemmet, på en enda plats, så är det ofta situationen uppstår där någon katt anser "jag-kan inte-bajsa-här-just-nu-så jag-sätter-mig-i-hallen-istället".

Så här säger lagen

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmäna råd om hållande av hund och katt:

5§ Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren.

Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna.

Allmänna råd till 3 kap. 5§

Kattlådan bör städas minst en gång per dag.

Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter.

En låda att kissa i och en att bajsa i

Många katter föredrar en låda att kissa i och en att bajsa i. Det visar sig i att de sätter sig utanför lådan vissa gånger. Ute i naturen går en katt inte gärna på samma ställe för att undvika att dra till sig rovdjur. Den instinkten lever kvar i våra innekatter.

Maktkamp och doftmarkeringar i flerkattshem

Även kastrerade katter kan ha tysta maktkamper med varandra och markera med att kissa eller bajsa på strategiskt ställe. Den här risken ökar ju fler katter som ska samsas i hemmet, och man kan minska risken med Feliway (och förstås med fler lådor, vilket innebär fler ställen där matte och husse tycker att det är okej att markera). Katter använder sig av doftmarkeringar eftersom dofter är ett viktigt sätt för katten att förhålla sig till sin omvärld. Genom doftmarkeringar kommunicerar katter med varandra, de gör upp om gränser, maktpositioner och revir t ex, och om många katter samsas på en yta inomhus så ligger ibland möbler, kläder, mattor mm illa till. En katt kan känna på ett område att det inte doftar tillräckligt starkt av den, och då vill den gärna rätta till det genom att lämna ett doftspår över området eller platsen. En katt kan också lämna doftspår på ett ställe för att markera tillhörighet med individen det doftar av,  tex sin matte eller husse eller en annan katt i hemmet.

Var kissar/bajsar katten fel?

Om katten gör sitt behov i närheten av lådan eller på nästa logiska ställe, duschen eller badkaret, så hade den förmodligen tänkt att gå på lådan - men av någon anledning inte kunnat. Vanliga anledningar är smutsig låda, fel lådinnehåll eller smärta. Gör katten sina behov på helt andra ställen så kan man ta det som ett tecken på att det är en plats som katten anser lämpligare (t ex tryggare, renare). Det bästa är att lyssna på kattens vilja och erbjuda den en låda på platsen den valt. Tycker man att det är en väldigt olämplig plats för låda så kan man framöver långsamt flytta lådan steg för steg till en lämpligare plats. 

Rengöring av lådorna

Använd ej rengöringsmedel med citron, den lukten tycker katter inte om och undviker då lådan. Klorin är däremot en doft som katter dras till och är därför lämplig att använda till kattlådan för att göra den mer attraktiv. Men man ska  undvika att göra ren ställen där katten har bajsat eller kissat fel på med klorin, för då gör lukten att katten dras dit igen.

Rengöring av bajs och urinfläckar

Det är viktigt att rengöra områden, golv, mattor eller andra textilier ordentligt efter en olycka då själva lukten kan göra att katten kopplar platsen till "toalett" och kan sätta sig där igen. Alcogel eller Alsolsprit som köps på apoteket tar bort lukt helt, och fungerar på många textilier utan att ge fläckar. Ättiksprit kan också användas.

Straffa inte katten

Det är viktigt att inte på något sätt banna eller straffa en katt som satt sig utanför lådan. Katter svarar inte på bestraffning,  det gör bara att de tappar förtroendet för sin ägare, och det gör dem också mer osäkra och stressade, vilket kan medföra att deras beteendeproblem förvärras. Det är viktigt att tänka på att katter är duktiga på att läsa av oss människor och att man som ägare inte osar av aggressivitet när man lyfter bort katten vid dessa tillfällen. 

Feliway

Feliway är en synetisk feromonlösning som katter själva utsöndrar när de mår bra och känner sig trygga. Det säljs hos veterinär och på apotek. Man kan använda Feliway i hemmiljön för sådana här beteendeproblem för att göra katten mer trygg och minska stress. Feliway ska bara användas om katten är friskförklarad hos veterinär. Feliway finns både som eladapter som sätts i eluttag och som spray man kan spraya med i varje rum.

Kattbeteendevetare/kattpsykologer

Läs gärna Vicky Halls bok Din katts hemligheter som finns på bibliotek. Den är dock slut hos förlagen. Finns att beställa på engelska dock på internetbokhandeln. Vicky Halls är beteendevetare och arbetar med att lösa sådana här problem och beskriver olika fall i sin bok, och lösningarna.

Av Karin & Karin

April 2009

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Lena
2009-04-19 17:59
#1

Jag vill tacka Karin & Karin för den här utmärkta artikeln om ett ganska så vanligt problem. Ett problem som tyvärr gjort att allt för många katter fått sluta sin dagar i förtid.

Om vi kattägare skaffar oss de rätta kunskaperna i ämnet kan sådana här situationer få ett mycket lyckligare slut. Den här artikeln kan helt enklet rädda livet på många katter!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

martdat
2009-04-19 20:17
#2

Ja den var bra skriven och lätt att läsa, inte så fackmannamässig så man lessnar.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

[Gisele]
2009-04-19 23:02
#3

Tack så jättemycket Lena för att jag och den andra Karin fick vår artiklel publicerad på ert fina forum! Vi hoppas att den kommer till användning, det är ju ett så vanligt problem.

ossilian
2009-04-20 01:53
#4

Något som inte nämns bland orsakerna ovan, är betingade beteenden. Jag har en katt som under sin uppväxt sett sin mamma bajsa i sängar. Det är väldigt svårt att bryta ett beteende som katten förmodligen förknippar med trygghet.

Ottilia
2009-04-20 02:33
#5

Jag har två katter varav en nu har börjat bajsa på olika platser i lägenheten. Detta var inget problem den månaden jag hade dem, men nu är det bajs utanför varje gång. Har försökt med en låda till (det är inte innekatter) på någon kattsida på nätet stog det att en del katter inte vill att man rengör för ofta, så jag provade att ta bort varannan dag istället för varje - ingen ändring. Men, nu till det "lustiga", för några veckor sedan var jag bortrest i några dagar och då fick katterna bo hos min pappa, där var det inte bajs på golvet en enda gång! Hemma igen började han bajsa på golvet direkt….. Svårt att inte ta det "personligt" då, eller att se det som att katten "protesterar".
Någon som har något tips?

maggan47
2009-04-20 03:48
#6

inget tips, har en liten katttjej, 13 månader som kryper in i påslakanet ibland, obs! bara ibland, och kissar på duntäcket, har två lådor, en peewee, och en med huv, sand i, nu ska jag prova att ta bort huven, tack för artikeln, och ja,Sigrid är kastrerad, inga infektioner, och trivs i kattgruppen

Maggan47Glad

Annons:
Ottilia
2009-04-20 11:39
#7

*första månaden skulle det stå Glad

Alexej
2009-04-20 13:16
#8

Katter är väldigt noga med var de ska bajsa. En del katter vill inte bli störda eller synliga när de är på lådan.

Ottilia, kanske byta golvrengöringsmedel? Kanske din katt ser golvet som en stor låda?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Ottilia
2009-04-21 01:19
#9

Får prova det, har testat såpa och något citron-doftande hittills, får prova en tredje. Tack för tipset. Glad

WinterPrince
2009-04-23 11:57
#10

Jätteintressant! Det fanns mycket där som jag inte visste.

majvi
2009-04-24 16:22
#11

#9 prova med Dettol

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

SaraC
2009-05-10 15:12
#12

Gottfrid kissade i sängen igår kväll, vet inte om dörren till badrummet av misstag var stängd en stund och om det var därför. I alla fall så gjorde han det igen i morse Skrikandes Har tid för kastrering på torsdag, hoppas att det "bara" är markering och att det blir bättre efter kastreringen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Lena
2009-05-10 15:17
#13

#12 Det har helt säkert med att han är mogen för kastrering att göra. Det är ett klassiskt beteende som brukar uppträda om katten hunnit bli könsmogen innan kastreringen äger rum. Hur gamal är han?

Vad du får ha med i beräkningen är att det tar ett bra tag innen hormonerna går ur kroppen. Försök stänga dörren till sovrummet om det går eller i annat fall lägga någon skyddande plastöverdrag över sängen (vaxduk/duschdrapperi eller liknande) Tvätta sängkläder i ättika som tar bort kisslukten.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
SaraC
2009-05-10 15:27
#14

#13 Han är förmodligen född i september, men han flyttade hit 26/4. Då hade kulorna nyligen kommit ned men han hade inte visat några andra tecken på att han var könsmogen så katthemmet hade inte kastrerat honom ännu, men kunde göra det innan vi hämtade honom om vi ville. Men vi tyckte det var dumt att de skulle behöva stå för den kostnaden så vi bokade tid ganska på en gång efter att vi hämtade hem honom.

Ja, man får givetvis ge det tid, men bara det är könsmognaden det beror på så känns det lugnt. Han är portad från sovrummet för en tid fram över nu Glad Ättika brukar vi köra med i maskinen och har hittills användt ättika+vatten eller PissOff till fläckarna på madrassen - finns det andra/bättre alternativ till det?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Gisele]
2009-05-10 19:08
#15

Eros: Själv brukar jag använda Alsolsprit (flaska du köper på apoteket) mot kräk- eller urinfläckar på te x dynor eller mattor. Jag gör ren fläcken så gott det går först med svamp och vatten. Därefter dränker jag in fläcken generöst med Alsolsprit och låter denna självtorka. Under tiden Alsolspriten avdunstar löser alkoholen upp urinet och det blir varken någon lukt eller fläck kvar. Likadant för kräkfläckar.

SaraC
2009-05-10 19:17
#16

#15 Aha, och det förstör inte madrasserna? Kan man ha på det i efterhand eller måste man ha på när det hänt för att det ska gå bort?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Hawknestgrove
2009-05-10 19:45
#17

OCh så Dettol förstås!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[Gisele]
2009-05-10 19:47
#18

På mina madrasser, dynor och mattor har jag använt det utan att det blivit fläckar, men jag kan ju inte lova att du inte får det. Om du har något som är ömtåligt så prova på ett dold ställe innan. Jag har kört denna Alsolmetod på min hallmatta och vardagsrumsmatta under flera års tid eftersom jag har en kattfröken som gärna lägger sina hårbollskräkpölar just på dessa. Men mattorna är jättefina, inga fläckar syns av vare sig Alsolspriten eller kräket.

Jag har aldrig provat Alsolsprit på gamla fläckar, men det kan vara värt att prova att dränka in sådana fläckar på din madrass - om du har möjlighet att låta fläcken självtorka den tid den behöver. För Alsolspriten bör ju kunna ta bort resterande lukt åtminstone så att madrassen inte luktar "toalett" för din kisse.

Följ också Lenas råd att skydda sängen och madrasserna med någon slags presenning tills det gått en viss tid efter kastreringen och kissen inte har några hormoner kvar i kroppen.

SaraC
2009-05-10 19:57
#19

#17 Vad är det?

#18 Tack för tipset, då ska vi prova alsolsprit! Ja, något madrasskydd i plast eller liknande måste vi försöka hitta, vi har även en hund som gärna kräks i sängen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Gisele]
2009-05-10 20:16
#20

Det finns stora presenningar man kan köpa på t ex Claes Ohlsson, ÖB mfl som man kan täcka en säng med. Det finns ju även vaxduk man kan köpa som metervara och lägga över.

Annons:
SaraC
2009-05-10 20:21
#21

#20 Smart! Tack för tipsen

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Marga
2009-07-03 19:04
#22

Lärde mig något nytt nyligen som kanske kan hjälpa någon.

En katt i bekantskapskretsen började i våras kissa i sängar, på möbler och till slut även på husse. De stressade ägarna gick till vetrinär för att utesluta sjukdom. Han trodde att hon "löper" trots att hon kastrerades när hon blev könsmogen (katten är ca 2 år) och förslog hormonspruta. Tydligen kan hormoner som ger löpbeteende bildas på fler ställen i kroppen än äggstockarna och livmodern påstod han.

Det är för tidigt att säga om det har hjälpt för det skulle ta några dagar innan man ser effekten av sprutan. Tänkte dock att det kan vara bra att veta att vetrinären ansåg att det var en möjlig orsak till kissandet.

sagan
2009-07-26 00:20
#23

Hur har det gått med kattens kisserier? Hjälpte hormonsprutan? Bra o veta!

Marga
2009-07-27 19:46
#24

#23 Troligen skulle jag vilja svara. I samma veva som katten fick sprutan  flyttade familjen till landet där katten vistas mycket ute. Den förändringen i sig kanske har positiv inverkan och därför ar det svårt att veta om hormonsprutan verkilgen hjälpte.

En liten olycka på golvet under en soffa hände just när familjen kom tillbaka efter att ha varit borta ett par dagar (med kattvakt), men kanske hände det i pur glädje över att alla var hemma igen, vem vet. Säker slutsats kan man nog egentligen dra först när katten är tillbaka i stan och innekatt på heltid igen. Jag får återkomma då med ytterligare rapport..

sagan
2009-07-29 12:15
#25

Det får du gärna göra :) Alltid bra med mer kunskap i just dessa frågor…

Marga
2009-09-10 23:55
#26

#25 Nu har det gått flera veckor sen familjen flyttade hem till stan och allt har hittills fungerat bra. Det verkar med andra ord som att hormonsprutan hjälpte.

Hawknestgrove
2009-09-11 00:49
#27

Luska fram vad den heter! Jätebra kunskap som kan rädda liv!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
sagan
2009-09-12 00:42
#28

Men det var ju jätte kul o höra Skrattande Ett namn som Gunilla skriver vore bra oxå..

Marga
2009-09-12 02:01
#29

Jag ska höra nästa gång jag pratar med dom om vetrinären sa vad det hette. Men det kan nog vara svårt att veta namn på behandlingen när den utfördes på vetrinärklinik. Vad jag förstod handlade det om att en katt (hona) som är kastrerad ändå kan producera hormoner som ger ett slags löpbeteende. Sprutan ska på något sätt kompensera för det. Han hade sagt att hon behöver en spruta om året om jag minns rätt. Frågar man sin vetrinär vet han/hon  förhoppningsvis vad det handlar om eller kan ta reda på det..

martdat
2009-09-14 15:00
#30

#29 intressant

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

srCarina
2009-09-20 23:48
#31

Jag vill dela med mig av ett tips, som funkat utmärkt här hemma i sju år nu - en tyglåda! Min hona, nu 11 år, har alltid föredragit att kissa i min säng. När polletten väl föll ner i skallen på mig, gjorde jag i ordning en låda där jag lade mina använda sängkläder (lakan och påslakan) varje gång jag bäddade om sängen. De nerkissade lakanen åkte i tvättmaskinen och koktvättades i 90 grader med förtvätt. Detta har nu blivit en rutin. Två gånger i veckan bäddar jag om min säng: kissiga sängkläder från tyglådan hamnar i tvätten, mina använda sängkläder hamnar i tyglådan och nya sängkläder hamnar i min säng. Och på sju år har inga "olyckor" inträffat - min lilla sötnos går så lydigt i tyglådan och låter min säng vara ifred.

nemeni
2009-12-12 18:11
#32

Tre av mina jourkattungar skulle ha avlivats just pga att de kissade på fel ställe. Så fort de kom hem till mig slutade de helt och alla var helt rumsrena fram tills att den ena fick diarée.

Även efter att hon blev mycket bättre i magen kissade hon ibland på fel ställe och det har tagit några veckor men nu är hon helt bra och har slutat.

Vår senaste jourkatt har kissat i sängen fem gånger på kort tid. Jobbigt att tvätta täckena och madrassen så många gånger, man blir lite irriterad och trött på det, men skulle absolut inte ge upp. Katter är renliga och det gäller bara att komma på promlemet bakom.

Hon har flyttats runt endel innan, och kan mkt väl ha blivit tagen för tidigt från sin mamma. Sen har vi ju flera katter här hemma och en hund. Nu har vi bestämt att hon ska få stanna hos oss, så slipper hon flyttas runt, så hon kan bli trygg, för annars är hon världens finaste.

Vi tvättar med Piss Off på golvet där de har kissat, det kan man även ha i tvättmaskinen. Bra att tvätta med klorin där de ska kissa och använda citrondoft där de inte ska kissa, ett tips!

[Daisy-Moa-Elsa]
2010-07-11 14:03
#33

Puttar upp

Lena
2010-07-11 17:15
#34

#33 Ja den här artikeln är alltid lika högaktuell och kan rädda katters liv om den väl blir läst.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Lena
2010-10-26 20:11
#35

Aktualiserar denna artikel! :)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

lundba
2011-04-03 07:45
#36

jag har en kastrerad han katt som blir 12 år han har börjat bajsa på golvet hårda lortar sista veckan såg jag 2 gånger atthan kissat på mattkanten

Lena
2011-04-03 10:45
#37

#36 Jag skuller rekomendera ett veterinärbesök. När kattern kommer upp i åren kan de få olika krämpor. Det är då vanligt att de visar att allt inte står rätt till med att börja kissa och/eller bajsa på fel ställen. Om man kommer tillrätta med problemet upphör i regel det här beteendet. Vanlig hos lite äldre katter är t.ex njurnedsättning, vilket brukar kunna ge sådana symtom. Det finns jättebra dietfoder i så fall.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-06-11 11:33
#38

En artikel som alltid är lika aktuell!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

hugolinnea
2011-09-26 08:19
#39

hej

Jag har en han katt som är renlig av sig och det enda den gör om lådan är lite loritg då bajsar den brevid men annars gör jag ren den så fort den är lortig ,men nu har vi skaffat en liten kattunge på 3 månader och jag upptäckte att den bajsat i källaren och nu i handfatet och det var äckligt ,vad ska jag göra

…….Gråter

Jourhemmet
2011-09-26 08:21
#40

Köp en eller två lådor till och köp tex Extreme Classic som är en mycket bra sand.

Marga
2011-11-05 10:49
#41

Jag tänkte dela med mig av en intressant erfarenhet som kanske kan hjälpa någon. Mina två hankatter har skött lådbestyren perfekt i de fyra år jag haft dom, men på sensommaren började den ena bajsa framför lådan. Trots rengöring av lådorna, ren sand, Feliway allt som tänkas kan blev det inte bättre.

Då kom jag på att hissen hade renoverats ungeför när detta började. Precis bakom toan där lådorna står hade det då bullrats rejält. Uppenbarligen hade detta varit skrämmande och med taket på lådan kändes det osäkert att gå in där och bajsa och inte se vad som hände utanför.

Lösningen blev alltså att ta bort taket på lådorna så att han kan se att det inte finns något farligt runt omkring. Det löste problemet och nu bajsar han åter alltid i lådan.

Annons:
Lena
2011-11-05 14:30
#42

#41 Så bra att du lyckades förknippa starten för felkissandet med en specifik händelse. Det är ofta det som är halva jobbet, det där detektivarbetet som måste till för att hitta källan till problemet!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2011-11-05 18:09
#43

#41 Samma hände mig. Fick in en grävare som tyckte att sanden ska vara utanför lådan. Bytte ut till en med tak som tack vaknade jag av lukten av kattbajs i min säng. Några går i lådorna med tak men det är nästan kö till lådan utan tak. Så jag gav mig och de fick sin låda tillbaka…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

hugolinnea
2012-02-16 15:05
#44

Hej!

Nu har det gått ett par månader och jag ringde till en vetrinär och rådfrågade och efter det så har det blitt bättre med kattungen och jag har ändrat dieten och det var bra för den ,katten mår jättebra och trivs med sitt nya hem nu den är så prati glad och springer runt och leker med våran andra katt som är lite äldre. .mvh /,lenaCool

Debattia
2012-02-16 18:24
#45

Min äldsta kisse började helt plötsligt att kissa och bajsa i soffa ,fåtölj och säng.

Jag började med diet på fröken och efter det så nu får hon enbart ett visst foder, hon får äta för sig själv och jag tar bort allt så hon får enbart äta morgon och kväll.. Hon har totalt slutat med att kissa och bajsa överallt.

Peppar.Peppar.. Tycker ni jag är för hård som enbart ger henne mat 2ggr dagen ?

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

[spinn]
2012-07-23 12:17
#46

Vad bra tips. Har en snart fyraårig innekatt som vi har haft i ett halvår och efter 3 månader hos oss har han börjat kissa i sängarna, en gång i soffan också. :(
För tillfället håller vi sovrummen stängda om vi inte är där själva.

Ska prova att tvätta lådorna igen, fast med klorin. Och flytta den ena lådan till sovrummet ett tag.

Igår klippte jag några klor på honom, vilket han inte alls tycker om = han "skriker"/jamar väldigt högt. Direkt efter detta kissade han på min morgonrock (som jag hade på mig när jag klippte klorna) medan jag duschade. Har det med otrygghet liknande kissandet i sängen att göra?

Lena
2013-05-10 18:08
#47

Puttar upp ännu en artikel om ämnet felkissande katter.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-04-13 13:17
#48

Putter upp en bra och ofta aktuell artikel.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Upp till toppen
Annons: