Annons:
Etikettersajtenartikel
Läst 13438 ggr
Alexej
2009-06-21 15:35

Har du hittat en katt?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Inte alla katter ute är hemlösa. Men är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

  • Kolla om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.
  • Kolla om katten är öronmärkt - den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra).
  • Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär och polis.
  • Om katten är märkt måste man kolla id-numret både på Svenska kennelklubben (http://kennet.skk.se/agarreg/) och på Sverak (http://www.sverak.se/ID/index.htm) SKK´s register finns på Internet. Under helger ringer man Rikspolisstyrelsen (eller ber lokala polisen ringa) som kan koppla upp sig på Kennelklubbens dator.
  • Sätt upp lappar i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.
  • Kontakta de närmaste polisstationerna - ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen - och anmäl katten som upphittad.
  • Sätt ut en upphittad-annons på kattrelaterade sidor på Internet.
  • Titta också under rubriken Efterlysningar på kattrelaterade sidor. Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta.
  • Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. "Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telnr)" eller bara ditt telefonnr på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.
  • Behåll katten tills ägaren hittats. Om du inte har möjligheter till det kan man lämna in katten till en djurskyddförening/katthem.
  • OBS! Kontrollera noga att denna inte bara avlivar katten! Det finns tyvärr katthem i Sverige som anser en snabb avlivning som bra metod att reducera antalet hemlösa katter i Sverige.
  • Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär.

Bilder: Crisse

Har du hittat en katt?

Artikeln är kopierad från: http://kattpolisen.ifokus.se/

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Mettan
2009-06-21 16:48
#1

Det kan vara problem med polisanmälan om en upphittad eller bortsprungen katt. Om man ringer blir man oftast nonchalerad. Det bästa är att maila. Då har du dels en kopia i skickat och dels kan du begära läskvitto. Men när polisen tömmer inkorgen får du ett meddelande om att de har tagit del av mailet.

Sedan kan man ha tur, så att någon polis ringer upp och vill ha närmare upplysningar. Ett foto på katten är alltid bra att skicka med.  Hur konstigt det än låter, så blir man bättre bemött när man mailar. Dessutom diareförs det också direkt och hela din berättelse läggs in i ärendemappen. Jag mailar alltid, antingen det gäller upphittade katter eller upphittade cyklar och även andra anmälningar, som inte är speciellt brådskande. Polisens inkorg töms varje vardag, alltså inte om helgerna.

Mettan

Lena
2009-06-21 19:03
#2

Mycket bra och informativ artikel Alexej! Tack för att du lagt in den här på sajten!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

achmed66
2009-10-10 14:57
#3

hej!

jag har hittat en till synes övergiven katt strax utanför horred(mellan varberg-borås) vid öxnevalla behandlingshem. katten är en svart hona med gröna ögon och vita tassar. den har vitt på bröstet och ned över. det utmärkande är att den har en vit fläck på nosen.

vill någon ta hand om den eller vet var den kan höra hemma så var god hör av er till mig på 070-7208483. jag heter ulf blomberg och bor i varberg.

holland12004
2009-10-10 15:09
#4

Skulle vilja lägga till en sak:

Annonsera på Blocket och i annonstidningar dvs inte endast kattrelaterade sidor utan sidor som många människor tittar på.Jag har sett bra resultat många gånger via dessa kanaler.

grundig
2010-09-25 11:47
#5

har ett sånt fall här hemma med halsband och telefon nummer men nummret har upphört tyvärr

[Forest]
2010-09-25 13:46
#6

Bra artikel på bra tips :)

3 Ulf jag hoppas att nån vill ta sig ann lilla katten, ger henne en stor Putt! o hoppas att hon syns här inne är det måååååååånga eldsjälar som gör mycket för hemlösa katter. Tack för att du medelar att hon finns :)

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Lena
2012-07-29 09:41
#9

Puttar upp en bra artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Gatukorsning
2013-01-27 11:21
#10

Den här artikeln är bra! Puttar upp!

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!

Lena
2013-01-27 11:32
#11

#10 Ja där finns en rad handfasta råd som man har stor nytta av i den situationen.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-03-04 17:45
#12

Puttar upp denna artikel med många bra tips!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: